Levensbomenbos

Levensbomenbos
23 december 2020 fhrejadeckers

In Uden heb ik het ontwerp voor het Levensbomenbos mogen maken. In dit bos kunnen Udenaren een gedenkboom planten naar aanleiding van een geboorte, huwelijk, overlijden of andere belangrijke, persoonlijke gebeurtenis in hun leven. Het assortiment van de te planten bomen bestaat uit van nature hier voorkomende bomen: beuk (Fagus sylvatica), winterlinde (Tilia cordata), tamme kastanje (Castanea sativa), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur) en haagbeuk (Carpinus betulus).

Om meer betekenis aan de plek te geven heb ik samen met een collega van creatie plekken vormgegeven waar men naast wandelen ook elkaar kan ontmoeten en tot bezinning kan komen om de bijzondere aanleiding van aanplant te herdenken. Er zijn zitplekken en een open bezinningsruimte in de vorm van het oneindig-teken (lemniscaat) ingepast. Bij het informatiepunt worden voorbijgangers geïnformeerd over dit bijzondere stukje bos. De ingang is aan de Udensedreef, nabij de Voortweg.

Er is veel animo om een levensboom te planten, in korte tijd is al een groot deel van de beschikbare bomen geplant.

Na vijf jaar gaat het eigendom van de boom over op de gemeente, en gaat het bos geleidelijk op in het grote natuurgebied de Maashorst, dat (mede) door de gemeente wordt beheerd.

Meer informatie: klik hier.