Een bewogen jaar geeft inspiratie voor persoonlijk tuincadeau

Een bewogen jaar geeft inspiratie voor persoonlijk tuincadeau
26 januari 2023 fhrejadeckers

De aarde geeft en neemt. Dat was afgelopen jaar (2022) wel erg in mijn hoofd. Tijdens het ziekbed van mijn schoonmoeder heb ik bij ieder bezoek gezorgd voor een mooi boeket met Dahlia’s.

Al lopend door onze tuin voelde ik verschillende verbindingen. Zo hebben we een zaailing van een Anna Paulownaboom in de tuin die we bij mijn schoonmoeder weg hebben gehaald omdat hij recht voor het raam was gaan groeien; een verbinding/herinnering. Mijn kinderen hebben allebei een geboorteboompje gekregen van mijn beste vriendin. Bij haar thuis is de mooie traditie gegroeid om iedere verjaardag bij die boom een foto te maken. Omdat mijn kinderen in juli jarig zijn en de Hortensia dan bloeit, hebben ze een Hortensia op stam gekregen. Heel bijzonder is het  dat mijn schoonmoeder ook een Hortensia op haar graf wil hebben; een verbinding/herinnering.

Ik heb veel met mij schoonmoeder over planten en bloemen gesproken, ze was een echt tuinvrouwtje in mijn ogen, we zijn samen naar het tuincentrum geweest en ik heb haar geholpen met tuinieren. Mijn ideeën over bloemen en planten heb ik mogen delen, planten zijn gekomen en gegaan. Bij het leeghalen van haar huisje konden we het niet laten om ook de planten waar we zoveel herinnering aan hebben te laten staan. Samen met Leon heb ik haar mooie Pioenrozen, Vuurpijlen, Afrikaanse Lelie’s, Anemonen en ook Hortensia’s uitgeschept en ingepast in onze tuin. Wat zullen de herinneringen opbloeien als alles weer tot leven gaat komen.

We hebben na een andere heftige gebeurtenis in ons leven een meerstammige Cercis siliquastrum (ook wel eens liefdevol “hartjesboom” genoemd) in de tuin geplant. We hadden iets nodig om de gebeurtenis een plek te geven, maar niet te vergeten, dat voelde goed. We hebben het letterlijk een plek gegeven en kunnen nu zonder de pijn weer te voelen, toch genieten van de aanwezigheid van de hartjesboom.

Deze verbindende gedachten in de vorm van het planten van bomen en struiken heb ik ook toegepast in het vormgeven van het Levensbomenbos in Uden. Ik merk dat ik daar met volle overgave mensen een fijn gevoel mee heb gegeven. Heb jij zo’n gevoel, maar weet je niet hoe je deze tot uiting kan brengen in jouw tuin, landgoed of openbare ruimte? Of wil je iemand een geboorteboom geven die precies bij het nieuwe leven past? Laat het me dan weten. Ik bedenk graag samen met jou de gepaste planten en geef vorm aan de plek om deze betekenis te geven.