Tuinieren is vooruitzien

Tuinieren is vooruitzien
8 maart 2022 fhrejadeckers
Tuinieren is vooruitzien - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving

Als het zonnetje gaat schijnen en de lentekriebels komen krijg ik uit mijn omgeving altijd leuke tuinvragen. Ik zal ze hier even opsommen en beantwoorden:
* Mag ik de vlinderstruik al snoeien?
Ja dat mag! Omdat veel planten al uitlopen kun je al beginnen met het snoeien en afknippen van de oude plantenresten van vaste planten. Van mij mag dat altijd stukje bij beetje en hoeft het niet in één keer, dan blijft het ook gezond. Want van tuinieren raak je ontspannen! Samen tuinieren is ook goed voor sociale contacten, zo kreeg ik een broodje aangeboden van mijn zus en deed ik even het snoeiwerk… Want…
* Hoe moet ik de Hortensia’s snoeien?
Om dit jaar nog bloemen te hebben in je Hortensia’s knip je 50% van de takken weg. Doe dit verspreid door de struik, vooral ook de overhangende lage takken, dan blijft hij in regelmatig volume. Let op, dit telt voor de Boerenhortensia’s, de Hortensia ‘Annabelle’ mag je wel geheel terugknippen tot ongeveer 20 cm. boven de grond, deze bloeit op het éénjarige hout. Om te zorgen dat de stengels stevig zijn voor de grote bloemen in de zomer zou je na het uitschieten enkele takken nogmaals kunnen knippen.
Denk ook aan het dierenleven in je tuin. Voor de rust van de kleine beestjes zou je ook je struiken om en om kunnen snoeien, zodat de beestjes een nieuwe schuilplaats kunnen zoeken.
* Kan ik mijn Dahlia’s al in de grond poten?
Dat kan wel, maar dan in een pot op een vorstvrije plaats. Je kan het beste wachten met het poten in de volle grond tot na IJsheiligen (daar schreef ik hier eerder een blog over). Het voordeel van het poten in pot is dat de planten dan al een aardige basis hebben en de slakken minder grip krijgen op de jonge stengels en blaadjes als je ze in de tuin plant.

Kun je dit soort tips voor jouw tuin goed gebruiken? Misschien is een Tuinconsult dan iets voor jou!