Groen en Gezondheid

Van het feit dat groen gezond is wordt de maatschappij zich steeds bewuster. Daarnaast zijn gezonde leefomgevingen ook duurzame omgevingen waarin water wordt opgevangen, fijnstof uit de lucht wordt gefilterd en hittestress wordt voorkomen.

Fhreja is al ruim 10 jaar gespecialiseerd in ‘groen en gezondheid’. Wat betekent; met het goed ontwerpen van onze leefomgeving een meerwaarde creëren voor de fysieke, mentale, maar ook sociale gezondheid. Dat kan gaan om een zorgtuin, dementietuin, belevingstuin of therapietuin waar bewoners van zorginstellingen veilig gebruik van kunnen maken. Maar deze techniek wordt door Fhreja ook toegepast in reguliere ontwerpen zoals van parken en pleinen.

In het ontwerpend onderzoek ‘Landschapsontwerp voor fysieke en mentale gezondheid’ heeft Fhreja ontwerprichtlijnen ontwikkeld die telkens opnieuw gebruikt kunnen worden om de juiste inrichting van de groene leefomgeving voor gebruikers te verwezenlijken. Eerder gestelde wetenschappelijke richtlijnen zijn hierin uitgewerkt tot praktische ontwerprichtlijnen die men als ontwerper of architect nodig heeft om een ruimte voor een specifieke doelgroep vorm te geven. Dit zorgt ervoor dat iedere gebruiker zich prettig voelt in zijn leefomgeving. Wilt u dit gehele rapport ontvangen, mail dan naar mail@fhreja.nl.

Fhreja deelt ook haar kennis door het geven van presentaties, waarin in woord en beeld wordt uitgelegd hoe men een gezonde leefomgeving of tuin vormgeeft.

Op verschillende gebieden is het mogelijk subsidie aan te vragen voor het vergroenen van uw leefomgeving. Vraag Fhreja naar tips en mogelijkheden in uw regio.

Zie voor inspiratie o.a. ook de projecten Festivaltuin ‘Ontspanning na Inspanning’, Ontmoetingstuin Ammerzoden, Tergooi Ziekenhuis Blaricum en Woonzorgpark Eckartdal en de diverse publicaties met dit onderwerp.