Op het monumentale landgoed Eckartdal (Lunetzorg) wonen geestelijk- en lichamelijk gehandicapten in een groene parkachtige omgeving. Waar wonen, werken, vrije tijd, dagbesteding, scholing, vorming en beweging centraal staan, is het van belang dat de bewoners en gebruikers in een veilige omgeving van het dagelijks leven kunnen genieten.
In het landschappelijke ontwerp hebben we gebruik gemaakt van bestaande structuren van het oude landgoed met lanen, bospartijen en open velden. Op deze manier komen de nieuwe woongebouwen in een sterke groenstructuur te staan en worden bestaande zichtassen geaccentueerd.
Voor de cliënten van Eckartdal is een overzichtelijke en herkenbare leefomgeving van groot belang. De strakke lijnen van functionele wegen worden afgewisseld met meanderende wandelpaden die door een licht golvend en bloemrijk park slingeren. De auto is in het park te gast, het parkeren vindt zoveel mogelijk buiten het woongebied plaats.
De cliënten van Eckartdal hebben verschillende beperkingen. De ene persoon leeft individueel en moet zo min mogelijk prikkels krijgen van buitenaf, de andere persoon kan goed in een groep leven. Daarom dienen de tuinen van de woongebouwen verschillende gebruiken, voor iedere cliënt is het belangrijk buiten te kunnen zitten, te liggen of te spelen. Groen heeft een rustgevend effect op de mensen. Het brengt de bloeddruk en hartslag omlaag, vermindert angst, woede en pijn. Daarnaast stimuleert groen tot bewegen; aantrekkelijke, groene omgevingen dicht bij huis en de werkplek zetten het meest aan tot wandelen en fietsen.
In een ontwerpteam samen met de hoofden van de woongebouwen zijn de precieze wensen van de bewoners voor de tuinen in kaart gebracht en omgezet naar een functioneel cliëntspecifiek ontwerp.
i.o.v. Kragten