Werkwijze

Vanuit rationele overwegingen en gericht op meetbare zaken zorgt Fhreja voor creatieve, maar ook uitvoerbare oplossingen. Daarbij staan in alle ontwerpen de wensen en ideeën van de opdrachtgever en gebruikers voorop, of het nu gaat om een particulier tuinontwerp of ontwerp van een openbare ruimte.

Fhreja beschikt over een uitgebreid netwerk van vakkundige mensen en organisaties om samen een deskundig team te vormen. Afhankelijk van de complexiteit en omvang van het project werkt Fhreja samen met andere specialisten zoals hoveniers, architecten, bouwkundigen, stedenbouwkundigen, kunstenaars etc.

Wij hanteren de algemene voorwaarden van de DNR. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgens De Nieuwe Regeling, Rechtsverhouding opdrachtgever–architect, ingenieur en adviseur (DNR 2011).

In onderstaand stappenplan staat aangegeven hoe in een aantal stappen naar een compleet ontwerp wordt gewerkt en wat Fhreja voor u kan betekenen, ook tijdens een Tuinontwerp Workshop of Tuinconsult.

Werkwijze - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving

Intakegesprek

Het intakegesprek is vrijblijvend en gratis. Dit gesprek zal plaatsvinden op de locatie zelf en ongeveer één uur duren. Tijdens dit gesprek bespreken we de mogelijkheden en nemen we uw wensen, eisen en ideeën door. Hierdoor kunnen uw wensen zo goed mogelijk vertaald worden naar een exclusief ontwerp.
Wanneer u de besproken diensten door Fhreja wilt laten uitvoeren ontvangt u vooraf een vrijblijvende offerte.

Inventarisatie en analyse

Na het intakegesprek, voorafgaand aan het ontwerpen, wordt de locatie bezocht om te beoordelen welke aanwezige elementen de plek karakter geven en hergebruikt kunnen worden om de plek een geheel eigen sfeer te geven.
Tijdens de inventarisatie wordt onder andere gelet op de afmetingen van de locatie, hoogten t.o.v. aanliggende gebouwen, de gevelindeling, bezonning en eventueel her te gebruiken materialen en beplantingen. Ook worden foto’s gemaakt van de bestaande situatie.
Fhreja gaat er van uit dat u beschikt over kadastrale gegevens en een matenplan. Indien er geen matenplan aanwezig is kan de tuin op regiebasis door Fhreja ingemeten worden. Op basis van de inmeting en inventarisatie wordt een schaalvaste overzichtstekening gemaakt welke als ondergrond zal dienen voor het ontwerp van het terrein.

Conceptvorming tot definitief ontwerp

Vanuit de praktische analyse wordt naar een helder en krachtig concept gewerkt. Het concept krijgt een bijpassend thema, waarna deze verder wordt uitgewerkt naar een schetsontwerp. Het schetsontwerp geeft uw wensen, eisen en ideeën weer. De schets wordt door middel van referentiebeelden die het karakter van de toekomstige invulling weergeven verduidelijkt.
Dit schetsontwerp wordt uitgebreid met u besproken en nader toegelicht. Wanneer uw gevoel bij het schetsontwerp goed is, wordt het schetsontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Het definitief ontwerp is een schaalvaste en gedetailleerde weergave van de indeling van de ruimte. Alle inrichtingselementen zoals: terrassen, paden, trappen, plantvakken, vijver en bouwkundige elementen zijn hierin nauwkeurig weergegeven. Om het ontwerp visueel te verduidelijken kunnen er aanzichttekeningen en perspectieven gemaakt worden. Dit definitief ontwerp wordt met u besproken, waarna het ontwerp verder uitgewerkt kan worden. Het verder uitwerken van het definitief ontwerp zorgt voor een maximale beleving, gebruiksvriendelijk project en een goed aanlegproces.

Beplantingsplan

Een ontwerp is niet compleet zonder een bijpassend beplantingsplan. Het beplantingsplan zal op schaal gemaakt worden en inzicht geven in de precies te gebruiken beplantingen. De plantlijst zal de Latijnse namen, de hoeveelheden, plantgrootte en eventuele bijzonderheden per beplantingstype omvatten. In het beplantingsplan wordt rekening gehouden met uw wensen ten aanzien van soorten en kleuren die eerder besproken zijn, maar ook gelet worden op seizoensbeleving en mooie plantencombinaties. Zowel in de zomer- als wintermaanden zal de tuinbeleving hoog zijn.

Is de structuur van uw tuin nog goed maar heeft u wel behoefte aan een nieuwe plantenborder, dan kan er ook alleen een beplantingsplan gemaakt worden.

 

Onderhoudsplan

Wanneer u het onderhoud van de tuin zelf wilt gaan uitvoeren is het handig om te weten welke handelingen wanneer moeten gebeuren. Te denken aan vanaf wanneer en hoe vaak het gras te maaien en wanneer welke plant afgeknipt of gesnoeid dient te worden. De werkzaamheden zullen overzichtelijk in het onderhoudsplan worden uitgelegd zodat de tuin zich ieder seizoen van haar beste kant kan laat zien en fraai uit kan groeien tot een volwassen tuin. Vaak zullen hiervoor enkele groeiseizoenen nodig zijn.

3D Sfeerimpressie

Het definitief ontwerp kan in 3D uitgewerkt worden. Hierdoor ontstaat een realistisch beeld van het eindresultaat. Elementen zoals een pergola, bank, hoogteverschillen of de massaverdeling van de beplanting worden voor u op deze wijze duidelijk. Vanuit verschillende hoeken worden overzichtelijke afbeeldingen gemaakt van de toekomstige situatie.

Verlichtingsplan

Een uitgebalanceerd verlichtingsplan is van grote waarde om de tuin ook in de avonduren aantrekkelijk te laten zijn om naar te kijken. Verlichting is sfeerbepalend, er kan bijvoorbeeld gewerkt worden met wandarmaturen, sokkels en grondspots. De armaturen worden in overleg met u uitgekozen.

Materialenplan

In het materialenplan worden het type, formaat, oppervlakten en hoeveelheden van de dode materialen zoals verhardingen, vijverranden, traptreden, vlonders, schuttingen en eventuele andere materialen beschreven. De lijst kan gebruikt worden om direct bij een leverancier de materialen te bestellen.
Indien gewenst kan het materialenplan aangevuld worden met een kostenraming.

 

Beregeningsplan

Met een beregeningsinstallatie kunt u het hele jaar uw tuin van voldoende water voorzien. Het beregeningsplan is een schematisch ontwerp waarin de beregening van uw tuin is uitgedacht zodat alle delen van de tuin met voldoende water bereikt kunnen worden. Er zijn verschillende beregeningsoplossingen met ieder een specifieke toepassing beschikbaar, deze worden met u besproken en zullen worden verwerkt in het beregeningsplan.

Technische tekening en/of uitwerking maatwerk inrichtingselementen

Voor de maatwerk inrichtingselementen zoals banken, pergola’s, waterelementen of bouwkundige elementen kunnen technische tekeningen gemaakt worden. Fhreja kan ook voor een inrichtingstekening zorgen waarin bijvoorbeeld de uitvoering van verhardingen met hoogteverschillen wordt verduidelijkt. Hierdoor weet de uitvoerende partij precies hoe de elementen opgebouwd moeten worden.
Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp wordt besloten in hoeverre elementen uitgewerkt dienen te worden.
Ook kan in dit stadium bepaald worden of vergunningen en eventuele klic-meldingen nodig zijn en kan Fhreja u helpen bij het aanvragen hiervan.

Uitvoeringsbegeleiding

Indien u de uitvoering door Fhreja laat verzorgen zal Fhreja de aanloop naar en de realisatie van het project coördineren. Door deze aanpak wordt een correcte uitvoering door de hovenier of aannemer gewaarborgd en zal het ontwerp ook zo uitgevoerd worden zoals het bedoeld is. Tevens kan er bepaald worden in welke fasen het project uitgevoerd dient te worden.
Er wordt (eventueel in concurrentie) een offerte conform ontwerp opgesteld welke gespecificeerd per fase en/of deel aangeeft wat de aanleg gaat kosten.

Nazorg

Als uw tuin is uitgevoerd begint het grote genieten. Omdat de tuin leeft, verandert hij elke dag. Indien u wenst kan Fhreja binnen één jaar terugkomen om met u de tuin door te lopen om te bezien of alles nog naar wens is en of de beplanting goed is aangeslagen. Ook geven we dan extra tuinadvies en onderhoudstips.

Tuinontwerp Workshop

Wil je snel een creatief en uniek ontwerp voor je tuin? Kies dan voor een Tuinontwerp Workshop! In één dagdeel werk je samen met Fhreja in een persoonlijke workshop bij jou thuis aan een tuinontwerp waarin alles precies klopt! Je leert wat de belangrijkste uitgangspunten zijn, bepaalt welk type tuin en sfeer bij jou past, waarna we het tuinontwerp maken. Afhankelijk van de grootte van de tuin krijg je ook een indicatie van de te gebruiken beplantingen, materialen en het onderhoud.

Aan het einde van de workshop beschik je over een tuinontwerp waarin het plaatje gaat leven en waarmee de aanleg van jouw droomtuin kan beginnen!
Je kunt met deze schets zelf verder aan de slag of je vraagt Fhreja om het nog verder uit te werken, zodat beplantingen en materialen op de m2 nauwkeurig bekend zijn en het plan aan een hovenier overgedragen kan worden.

Nu voor €375,-

(Boven 15 km. vanaf Kerkdriel wordt er € 0,75 per km. in rekening gebracht voor reiskosten- en reistijdvergoeding).

Klik hier om een indruk te krijgen van de Tuinontwerp Workshop.

Tuinconsult

Ken je dat gevoel? Je bent graag buiten maar je geniet niet optimaal van je tuin. Het kan beter, maar je weet niet precies hoe… Nieuwe vormgeving, andere planten, andere tegels, beter onderhoud,…?

In een Tuinconsult loop ik samen met je door je tuin. In het gesprek komen de aandachtspunten vanzelf omhoog en schroom ik niet om mijn deskundige mening te geven. Het advies werk ik uit in een document wat daarna door uzelf of een hovenier uitgevoerd kan worden. In korte tijd kan uw tuin weer helemaal naar wens zijn!

Zie hier een voorbeeld.