Levensbomenbos – Uden

Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 01
Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 02
Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 03
Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 04
Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 05
Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 08
Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 06
Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 07
Levensbomenbos Uden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving 09

In Uden heb ik het ontwerp voor het Levensbomenbos mogen maken. In dit bos kunnen Udenaren een gedenkboom planten naar aanleiding van een geboorte, huwelijk, overlijden of andere belangrijke, persoonlijke gebeurtenis in hun leven. Het assortiment van de te planten bomen bestaat uit van nature hier voorkomende bomen: beuk (Fagus sylvatica), winterlinde (Tilia cordata), tamme kastanje (Castanea sativa), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur) en haagbeuk (Carpinus betulus).

Om meer betekenis aan de plek te geven heb ik samen met een creatieve collega, plekken vormgegeven waar men naast wandelen ook elkaar kan ontmoeten en tot bezinning kan komen om de bijzondere aanleiding van aanplant te herdenken. Er zijn zitplekken en een open bezinningsruimte in de vorm van het oneindig-teken (lemniscaat) ingepast. Bij het informatiepunt worden voorbijgangers geïnformeerd over dit bijzondere stukje bos. De ingang is aan de Udensedreef, nabij de Voortweg.

Er is veel animo om een levensboom te planten, in korte tijd was al een groot deel van de beschikbare bomen gereserveerd. Er zijn gezamenlijke aanplantdagen gepland, vanwege corona hebben deze dagen in het voorjaar van 2021 in aangepaste vorm plaatsgevonden.

Na vijf jaar gaat het eigendom van de boom over op de gemeente, en gaat het bos geleidelijk op in het grote natuurgebied de Maashorst, dat (mede) door de gemeente wordt beheerd.