Tuintoppers

Tuintoppers
24 december 2020 fhrejadeckers

Ik vind het leuk om te onderzoeken welke planten ook in de winter ons kunnen verblijden. Dat zijn natuurlijk de winterbloeiers en voorjaarsbloeiers; bekende voorbeelden zijn de Helleborus (kerstroos), Viburnum bodnantense (sneeuwbal), Hamamelis (toverhazelaar) en bijvoorbeeld Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ (de winterbloeiende sierkers, die ik nog steeds mis na onze verhuizing 🙂 maar dat maken we nog goed.

Opvallend vind ik de vaste planten die vanwege de zachte winters steeds langer doorbloeien en echte blikvangers zijn in de winterse tuin waarin alles zo’n beetje bruin is gekleurd. Al jaren vind ik de Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ (zonnehoed) een echte topper, wat nu bloeien tot oktober?! (zeggen de boeken) nee gewoon tot december en als we geluk hebben in januari nog steeds.

Na een bezoek afgelopen januari aan een vaste planten kwekerij is daar de Schizostylis coccinea ‘Tambara’ (kafferlelie) bijgekomen. Ik moet bekennen dat ik deze Latijnse naam ook moeilijk kan uitspreken 🙂 Het is eigenlijk een bolgewas met grasachtig blad, hij bloeit al voor de derde keer dit jaar in zo’n lekkere zuurstokroze knalkleur! Ik hou daar wel van.