Let op! De Buxusrups is er weer

Let op! De Buxusrups is er weer
7 april 2017 fhrejadeckers
2017-02-Buxusrups - Buxusmot - Buxus - Rups - Plaag - Bestrijden - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving

Menigeen, en zeker een tuinliefhebber zal de laatste jaren veel over de Buxus hebben gehoord. Wat is er toch aan de hand met onze geliefde haagjes, bollen en in vorm gesnoeide populaire tuinplant? In onze regio is niet een schimmel maar de buxusmot de boosdoener. Door import van besmette planten is de buxusmot al jaren aanwezig, maar nu is de steeds groeiende populatie buxusmot echt een gevaar voor de overlevingskans van onze Buxus aan het worden. De rupsen van de mot komen in de Buxus uit de pop en beginnen meteen met het vol snoepen van hun felgroen gekleurde buikjes.

Ik probeer in mijn eigen tuin mijn Buxus te redden door ze regelmatig te spuiten met verdunde groene zeep, de plant sterk te houden met mest, de rupsen op te sporen en kapot te knijpen of als laatste redmiddel pyrethrum te spuiten. Helaas zullen per jaar 2 à 3 generaties rupsen de planten bezoeken, dus het is een intensieve reddingsactie.

Om hardnekkige ziekten en plagen te voorkomen is een grote verscheidenheid aan plantensoorten de oplossing. Laat je daarom niet beïnvloeden door wat tuincentra je aanprijzen, maar wees creatief en ga voor iets bijzonders in je tuin! Nu wordt de Buxus vanwege de buxusmot al weer overal door de Ilex crenata vervangen, maar schijnbaar lust de buxusrups deze ook! Ik zou zeggen probeer eens een haagje van Euonymys, Lavendula, Lonicera, Photinia, Prunus, Santolina, Spiraea of Taxus. Dan wordt jouw tuin toch net even anders!

Wil je meer weten of hulp bij het (her-)inrichten van je tuin? Neem dan contact met me op.