Anamorfose ‘Vincent Binnenste Buiten‘ in Appeltern

Anamorfose ‘Vincent Binnenste Buiten‘ in Appeltern
21 september 2015 fhrejadeckers
Vincent Binnenste Buiten - Fhreja Ontwerpbureau Groene Leefomgeving Gouden Potlood - Appeltern

Mijn Festivaltuin ‘Vincent Binnenste Buiten’ in het Appeltern Tuinenfestival is zaterdag tijdens het Gouden Potlood gepresenteerd aan vakgenoten door een 3D Straatkunstenaar. Het leuke aan de dag is dat iemand anders vanuit een andere optiek dan de tuinarchitect zelf, de tuin presenteert. De tuin werd daarom gepresenteerd door 3D Straatkunstenaar Matthew May die de link heeft gelegd tussen zijn anamorfosen en de kunstzinnige en kleurige tuin voor Vincent van Gogh van Fhreja. Anamorfose betekent dat je het beeld wat is gemaakt maar van één standpunt goed kan zien zodat het perspectief klopt. Deze vernuftige techniek is al in de Renaissance door Leonardo da Vinci uitgevonden. Bijvoorbeeld Hans Holbein de Jonge heeft in het dubbelportret ‘De Ambassadeurs’ uit 1533 dit al toegepast, door een schedel te schilderen die alleen te herkennen is als men vanuit een extreem schuine hoek het schilderij bekijkt. Het is dus erg bijzonder dat deze techniek in een tuin is toegepast. De tuin die met de verbeelding van het schilderij ‘De Slaapkamer’ de bezoeker zichzelf letterlijk laat verplaatsen in het leven, werk en brein van Vincent van Gogh.

Tijdens het Gouden Potlood mogen vakgenoten hun mening geven over het ontwerp, de inspiratie en de beplanting. Vakgenoten gaven complimenten als: “Ik vind het echt een mooie vertolking van het schilderij”, “Je tuin is in het echt nog mooier dan in de vakbladen”, “Het is bijzonder gedurfd dat de wilgen blauw zijn geverfd”, ”Wat een goede kleurige beplanting”, “Ik heb je tuin al vaak in de media langs zien komen”.

‘Vincent Binnenste Buiten’ is het beeldmerk geworden van het Appeltern Tuinenfestival 2015 en gaat heel de wereld over. Je kan wel zeggen dat het de meest gefotografeerde tuin is door zowel internationale pers als ook door de bezoekers van Appeltern. Wat zou Vincent van Gogh er zelf van gedacht hebben dat zijn schilderij als anamorfose is overgebracht in een tuin?!