Water in je tuin

Water in je tuin
7 juli 2016 fhrejadeckers
Water in je tuin | Vijver - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving

Met de regen van de afgelopen tijd hebben we kunnen zien hoe regenbestendig onze leefomgeving is. In de toekomst wordt het weer steeds extremer en moeten we rekening gaan houden met grote hoeveelheden water dat lokaal afgevoerd moet worden. Door de tuin in te richten met 1/3 open bestrating en 2/3 planten kan het water goed infiltreren, de natuur verwerkt dan zelf het hemelwater.
Water trekt vogels, vlinders, libellen en amfibieën aan. Vijvers zorgen voor verkoeling op warme dagen. Bovendien geeft het water een rustgevend gevoel en maskeert stromend water hinderlijke omgevingsgeluiden. In een tuin met reliëf kan zonder hinder tijdelijk water geborgen worden in de lager gelegen delen, een zogenoemde wadi. Hoe leuk is het als er een organisch gevormd gootje door de verharding loopt richting een vijver?! Mooi om naar te kijken en de natuur en het milieu genieten mee!
De onderhoudsvriendelijke tuin is niet meer een tuin met veel stenen maar juist een tuin met veel planten, waarin jezelf nog maar beperkt hoeft te werken omdat de rest door Moeder Natuur wordt gedaan.