Al jaren wil ik zelf vlierbloesemsiroop maken. Maar je moet er natuurlijk op tijd bij zijn, anders is de bloesem al verdwenen. Dus tijdens een rondje fotograferen nam ik een zak mee om op de route eventueel ook de vlierbloesems te kunnen plukken. En ik had geluk! Her en der vond ik mooie struiken in het buitengebied. Geen idee hoeveel ik moest plukken, dus plukte ik maar zoveel zodat de zak lekker vol was.
Thuis gekomen de bloesem in een grote pan gedaan. Blijkbaar zaten er toch best wat beestjes in, dus de pan buiten gezet zodat de beestjes er uit konden vliegen. Daarna de bloesem onder water gezet. Dat betekende dus 5 liter water… 24 uur laten staan… wat rook het huis ZOET!!!
Ondertussen de flessen schoongemaakt en mee in de vaatwasser gedaan om ze echt steriel te krijgen.
De volgende dag kon de bloesem uit het water gezeefd worden. Eerst door het vergiet, toen door de zeef en daarna nog door een theedoek om de laatste bloesemresten uit het water te krijgen.
Daarna kon het water weer terug in de pan. Per liter water voeg je 1 kg suiker toe, ik gebruik rietsuiker, daarom ziet de siroop er donker uit. Voor een frisse smaak voeg je wat citroen toe. De schijven zien er bovendien leuk uit in de fles. Verhit nu het mengsel zodat de suiker oplost. En dan is de vlierbloesemsiroop klaar!
En hoe drink ik de siroop dan? Dat is alcohol vrij! Met een scheut appel/perensap met bruiswater (Chaudfontaine Sparkling vind ik het lekkerst) en ijsklontjes. Lekker zomers, een echte dorstlesser! Maar je kan het ook mengen met water, mousserende wijn of gin.
Ik had zoveel gemaakt dat het uitdelen kon beginnen, heel leuk om te doen. Al die blije gezichten en ook nog enthousiaste reacties dat het zo lekker was! Actie geslaagd 🙂