Ik heb vaker over de Keizerskroon als mollenverjager geschreven; de geur van de bol zou naar vossen ruiken, waar de mol voor wegdeinst. Nu neem ik zelf de proef op de som door verschillende typen Keizerskroon in onze nieuwe tuin te testen: Fritillaria persica (de bekende oranje), Fritillaria imperialis ‘Rubra Maxima’ (donkerpaars), Fritillaria persica ‘Ivory Bells’ (wit) en Fritillaria raddeana (wit). Welke soort werkt het beste? Of maakt het niet uit?
Later dan de bedoeling is, heb ik de bloembollen geplant, 4 januari namelijk. De Keizerskroon heeft een holte. Om te voorkomen dat in die holte water blijft staan en dat hij gaat rotten, moet je hem met de holte naar beneden planten. Dat heeft wel gewerkt! Nu al zijn de Keizerskroon (Fritillaria raddeana), Hyacint en Crocus in volle bloei! De narcissen komen er ook al aan, de andere keizerskronen en tulpen laten nog even op zich wachten… De Ranonkel en Madeliefjes die ik na TuinIdee erbij heb gezet geven de border bij het terras nog meer kleur. Vanaf de eettafel hebben we een mooi uitzicht op de bloemenpracht, eer van het werk! En wat ruiken de Hyacinten sterk!
Tot nu toe helpen de Keizerskronen goed, geen nieuwe molshoop meer te bekennen. Of zou het door het hoge water komen?! Onze natuurlijke vijver is nu 2 tot 3 keer zo groot dan in de droge maanden! De Maas staat ook aan de winterdijk…
De geur van de keizerskroon vind ik eigenlijk wel op die van de ui lijken, ik denk dat ik ook maar sieruien ga planten 🙂 of is dat gewoon een goede smoes omdat sieruien zo verschrikkelijk mooi zijn?!