Het is herfst!

Het is herfst!
27 september 2018 fhrejadeckers
Het is herfst - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving

Hebben de planten zichzelf vanwege de droogte en hitte net hersteld, wordt het alweer herfst! Heb je ook versteld gestaan van hoe snel het gazon van geelbruin terug veranderde in frisgroen? Heb je ook gezien dat de blauwe druifjes alweer opkomen?! Een verwarrende gewaarwording, maar wel een mooie reminder om nieuwe voorjaarsbollen te planten. Gladiolen en dahlia’s kunnen daarnaast voor de strenge vorst weer gerooid worden om op een koele, donkere plek te overwinteren.

Ik ben benieuwd wat de afgelopen periode nog meer voor effecten geeft op de natuur. En ja weerrecord op weerrecord, dat hoort bij de klimaatverandering! Ik denk ook dat het plantenassortiment zal gaan veranderen. Veel planten die goed tegen droogte kunnen, zoals mediterrane planten, zijn helaas slecht bestand tegen natte winters en die zullen we waarschijnlijk óók meer krijgen.

Echte blikvangers in de herfst zijn de Amberboom (Liquidambar), Perzisch ijzerhout (Parrotia) en wilde wingerd (Parthenocissus) met mooie herfstkleuren. Of de bloemen van Herfstaster (Aster),  Zilverkaars (Cimicifuga), Monnikskap (Aconitum), Vetkruid (Sedum) en wat te denken van de prachtige pluimen van siergrassen?! De vrolijke herfstkleuren zijn goed voor je mentale gezondheid, je ademt tegelijk frisse lucht in, dat verheldert je brein. Het bewegen op zich is natuurlijk gezond voor je fysieke gezondheid! Ga dus naar buiten en geniet van de Indian Summer!