Herfsttoppers

Herfsttoppers
17 oktober 2019 fhrejadeckers

Sommige planten ondergaan in de herfst een ware metamorfose. Wil je het tuinseizoen in jouw tuin ook verlengen? Denk dan aan planten met mooie bladverkleuringen, bessen of laatbloeiende vaste planten en siergrassen! Zorg er wel voor dat deze ook vanuit je warme en droge woning te zien zijn, dan geniet je er nog meer van.

Planten met opvallende herfstkleuren zijn: amberboom (Liquidambar), Perzisch ijzerhout (Parrotia) en wilde wingerd (Parthenocissus).
Mooie besdragende planten zijn bijvoorbeeld schoonvrucht (Callicarpa), sneeeuwbal (Viburnum) en kornoelje (Cornus kousa).

De massa bessen op bovenstaande foto zijn van de Cornus kousa ‘Chinensis’. Indien de Cornus veel zon krijgt dan krijgt deze meer vruchten dan zijn soortgenoten in de schaduw. Wanneer planten meer vruchten dragen dan gemiddeld, noem je dat een mastjaar. Ik zou zeggen dat dat in 2019 weer het geval is!

 

Mijn favoriete laatbloeiende vaste planten zijn: herfstaster (Aster), monnikskap (Aconitum) (linkse foto), zilverkaars (Cimicifuga) ook vanwege de geweldige geur (rechtse foto), vetkruid (Sedum), herfstanemoon (Anemone) (foto onder) en wat te denken van de prachtige pluimen van siergrassen zoals prachtriet (Miscanthus) en lampepoetsersgras (Pennisetum)?! Samen maken deze planten een bloemenborder tot een waar najaarsfeestje. Ik zeg ‘doen’!