Haagbeuk of beukhaag

Haagbeuk of beukhaag
22 januari 2020 fhrejadeckers

Het blijft steeds verwarrend wat is nu wat? Ik ben van de Latijnse namen dus de Nederlandse blijven moeilijk hangen… nog steeds.

Haagbeuk = Carpinus betulus, Beukhaag = Fagus sylvatica

Op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar, echter zijn er beduidend wat verschillen. De Fagus heeft glad blad en houdt het dorre blad in de winter vast. De Carpinus heeft licht gekarteld blad en verliest het blad in de winter.

Voor onze nieuwe tuin moest het 1 van de 2 worden, dat was al zeker. Maar dan… De doorslag heeft het vroeg in blad komen gegeven, steeds eerder in het jaar zitten we buiten, dan willen we ook uit het zicht kunnen zitten. Plus de lage eisen die aan de bodem worden gesteld en het toe kunnen passen op een natte standplaats ook passend in het buitengebied. Het is de Carpinus geworden!

Een ander verschil is dat je de Carpinus tot de gewenste hoogte door moet laten groeien voordat je hem snoeit en de Fagus regelmatig moet toppen om een mooie goed vertakte haag te krijgen.

Hopelijk helpt deze overweging jou ook in de keuze van de juiste haag voor jouw tuin. Het is nu een goede tijd om hagen aan te planten, totdat het blad er weer aan komt.