Brrr… wat is het koud! De één denkt aan schaatsen, de ander aan de eerste bloembollen die dapper hun bloemen laten zien. Ik denk vooral aan dat laatste. En wel aan sneeuwklokjes!
Sneeuwklokjes (Galanthus) zijn stinzenplanten; sierplanten die goed verwilderen. De pollen zijn na de bloei goed te delen en te herplanten. Ze kunnen ook door zaad vermeerdert worden. Mieren helpen dit zaad te verspreiden! Koolhydraten uit de zaden (de mierenbroodjes) zijn een belangrijke energiebron voor mieren. De weg door een tuin is lang en gevaarlijk, menig mier verliest zijn kostbare lading onderweg. Daarom kun je sneeuwklokjes op de meest verrassende plaatsen terugvinden.
De plant bevat giftige alkaloïden, die bij inname onder andere braken en diarree kunnen veroorzaken. Daarentegen wordt de stof galantamine toegepast bij de behandeling van Alzheimer.
Sneeuwklokjes behoren tot de meest geliefde bolgewassen. Een Galanthofiel is iemand die helemaal in de ban is van sneeuwklokjes. Zij verdiepen zich in de talrijke bloem- en plantvormen en gaan letterlijk door de knieën, inclusief spiegeltje, om de tekening van de bloemen te bekijken.
Wist je dat er 20 soorten en maar liefst 500 cultivars zijn? Er kan geboden worden op de nieuwste soorten. Het is een echte Galanthomanie, de prijzen breken telkens records en gaan tot wel £ 1390,- per bolletje! Ben je dan gek of niet? Als je hobby je passie is… Ik ben niet zo’n gek, maar op een koude winterse dag word ik wel blij van deze op ballerina’s gelijkende bloemetjes.