De zachtgele katjes van Corylus avellana (hazelaar) zijn goed zichtbaar in de sombere wintertijd. Het dansende goud lokt je aandacht. Ze stuiven soms al als er nog sneeuw ligt die dan goudgeel wordt gekleurd. De vrouwelijke bloemen staan rechtop aan het bovenste deel van de takken en dragen een karmozijnrood kwastje. Die moet je wel even zoeken, zie je ze in de foto?
De hazelaar is voor vele doeleinden gebruikt. In Ierland was de hazelaar de boom der kennis. Hazelaarstokken waren goed tegen slangen en beschermde je tegen geesten en kwaad. Een universeel hout voor omheiningen. Een hazelnoot in een Ierse zak beschermde tegen reuma of pijnscheuten.
Het hazelaarhout is ook het materiaal van wichelroedes, het is een wensroede. Bronnen, ertsaders, verborgen schatten, verloren wegen en ontsnapte dieven konden met behulp van de wensroede gevonden worden.
Over de hazelaar als symbool van liefde en vruchtbaarheid gaan vele verhalen. De hazelaar om de liefde te vinden, om je geliefde terug te winnen, om de kracht van je huwelijk te testen, noem maar op. Zelfs in Shakespeare en Romeo en Julia komt de hazelaar voor! Wellicht brengt dit bericht je op een idee?!