Cadeautje van de natuur

Cadeautje van de natuur
1 december 2017 fhrejadeckers
Natuurcadeautje Prunus

Steeds meer takken hebben hun mooie gekleurde bladerdek verloren. Wat overblijft is een kale structuur. Naast bladhoudende planten vallen her en der bloeiende planten nu erg op, een cadeautje van de natuur. Sommige mensen denken bij deze planten dat dat komt omdat het warm is voor de tijd van het jaar, maar bij de meeste van die plantensoorten hoort dat gewoon, het zijn winterbloeiers! Te denken valt aan de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ (sierkers), Viburnum tinus (sneeuwbal) en de Helleborus (kerstroos). Wie denkt dat er niets te beleven valt in de wintertuin? Kijk naar de winterbloeiers, bedekt met een laagje rijp zijn ze op hun mooist. Net poedersuiker!

Mis je deze winterbloeiers in je tuin? Het is nu een goede tijd om bomen en heesters te planten, mits het tijdens het planten niet vriest. Als het vriest is het ook niet goed om op het gazon te lopen, het lijkt misschien niet erg, maar later in het seizoen wordt de schade van de afgestorven grassprieten zichtbaar.

Tuinieren is vooruitzien, het gebruik van bloembollen, zowel onderling gemixt als met vaste planten geeft een meerwaarde aan je tuin. Als je ook voorjaarsbollen hebt geplant wacht er over een tijdje een mooie verrassing!

Geef ook wat extra zorg aan de diertjes in de tuin, door vogels en kleine zoogdieren de laatste vruchten zoals appeltjes, noten en bessen op te laten eten. Of maak voederbollen of pindaslingers, dan is het voor hen ook een fijne feestmaand.