Betoverde natuur

Betoverde natuur
9 februari 2015 fhrejadeckers
Blog - Week 7 - 2015 - Betoverende natuur - Hamamelis - Toverhazelaar - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving

De toverhazelaar (Hamamelis) is een bekende winterbloeier met een bijzonder uiterlijk. Ze bloeien ongeacht kou of sneeuw met gele, oranje en rode bloemen op de kale takken en verspreiden een krachtige maar heerlijke zoete door de tuin. Bovendien verkleurt het blad in het najaar naar de prachtigste kleuren en ook dan is de struik een aanwinst voor elke tuin. Helaas zie ik hem weinig toegepast.

Hij heeft voldoende ruimte nodig en staat ook het liefste op een plaats in de zon, eventueel met lichte schaduw. De grondsoort is het best neutraal tot zuur. Hamamelis heeft het op kleigrond gewoon niet naar zijn zin. Dat zal misschien de reden zijn dat ik hem in de Bommelerwaard zo weinig zie.

De Europese naam ‘toverhazelaar’ is eigenlijk heel goed gekozen. Hamamelis schijnt namelijk in Japan, waar de toverhazelaar vandaan komt, pas in het voorjaar te bloeien nadat het blad is verschenen. Buiten Japan en China bloeien de Hamamelissen al in de winter! Waarom dit zo gebeurt weet niemand. Zo is de Hamamelis een van de onopgeloste geheimen van de natuur. Verder is het mogelijk dat het gebruik van vorkvormige takken als wichelroede aan de naamgeving heeft bijgedragen…