Vuurwerk in je tuin

Vuurwerk in je tuin
27 december 2015 fhrejadeckers
2015 Weetje 52 - Vuurpijl - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving - oranje - bloemen

Wist je dat ik tuinen maak die als een maatpak bij de opdrachtgever aansluiten door gebruik te maken van een passend thema en sfeer? Ik leg dan bijzondere relaties tussen verschillende vormen, planten, materialen en objecten.

Bij Oud en Nieuw denk ik aan vuurwerk. Er zijn relatief veel planten die qua bloeiwijze en kleur overeenkomen met het lichtspektakel, deze planten die ook in andere jaargetijden voor spannende kleurexplosies zorgen, zou ik dan bijvoorbeeld toepassen in een tuin van een brandweerman, vuurwerkverkoper of warmhartig persoon:

  • Vuurpijl (Kniphofia), de opvallende geel/oranje bloem ziet er uit als een vuurpijl die net wordt afgeschoten. Mooie variëteiten zijn: ‘Creamsicle’, ‘Alcazar’ en ‘Tawny King’.
  • Je hebt natuurlijk ook vuurwerk van sierlijke ballen. Die zie ik terug in de sieruien (Alliums), waar uiteenlopende soorten van zijn, van groot naar klein, van paars naar wit. Mooie soorten zijn bijvoorbeeld: schubertii, ‘Mount Everest’ en ‘Globemaster’.
  • En dan is er de vuurwerkplant (Dictamnus albus). De naam heeft de plant te danken aan de vrijkomende vluchtige olie. Slechts het ontsteken van een lucifer is nodig om een spetterend (kortstondig) vuurwerk te veroorzaken!
  • Andere planten die vanwege hun onderscheidende vorm en kleur gelinkt worden aan vuurwerk zijn: Pennisetum setaceum ‘Fireworks’, Echinacea ‘Burgundy Fireworks’ en Solidago rugosa ‘Fireworks’.