Klimaatadaptieve tuin

Klimaatadaptieve tuin
6 juni 2018 fhrejadeckers
Klimaatadaptieve tuin - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving

Klimaatverandering zorgt voor ongemakken zoals extreme warmte en hoosbuien, we hebben het kunnen merken. Groen is niet alleen decoratie, door te vergroenen kunnen we de nadelen van klimaatverandering beperken!

Wil je je tuin klimaatadaptief maken, denk dan enerzijds aan: waterdoorlatende verharding, oppervlakte goten, grindstroken, (zwem-)vijver, wadi (regenwatervijver), groendak of geveltuintje. Hierin kan het regenwater langzaam op een natuurlijke manier wegstromen of infiltreren. Je kan regenwater ook opvangen in een regenton of zelfs in speciale schuttingen! Dit water kun je later weer gebruiken om bij droogte planten water te geven. Want anderzijds hebben we ook met langdurige droogte te maken. Een bladerdak van bomen en heesters geeft schaduw en zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. In een groene tuin kan het 15 graden koeler zijn dan in een verharde onbeschutte tuin. Beplanting werkt dus als een airco. Kortom, allerlei ontwerpoplossingen die de moeite waard zijn om toe te passen om het buitenleven nog leuker, comfortabeler en klimaatbestendiger te maken.

Als je toch je tuin gaat aanleggen, kun je net zo goed rekening houden met het milieu en adaptieve maatregelen nemen. Om het aantrekkelijk te maken geeft Waterschap Rivierenland nu subsidie op het klimaatbestendig maken van je tuin. Ik help je graag verder met de mogelijkheden!