De langste dag

De langste dag
21 juni 2018 fhrejadeckers
De langste dag - 21 juni - Fhreja - Ontwerpbureau Groene Leefomgeving

21 juni is sinds mensenheugenis een magisch moment. Het is de wending van de energie in de natuur. Tot de langste dag groeien planten enorm, daarna vormen ze bloemen, maken meer scheuten of schieten door. Dit is goed te zien aan hagen, vaste planten en groenten. De energie trekt zich nu weer langzaam terug.

Als je hagen rond deze dag snoeit, hoef je maar één keer per jaar te snoeien. Hoogstens moet je in september nog wat sprietjes afknippen om de haag strak de winter in te laten gaan. Knoflook maakt nu prachtig gedraaide bloeistengels. Asperges en rabarber mogen zich gaan herstellen voor het volgende jaar en worden niet meer geoogst. Rabarber wordt naarmate het seizoen verstrijkt namelijk steeds zuurder en de hoeveelheid oxaalzuur neemt sterk toe. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid en in extreme gevallen zelfs giftig zijn.

Maak je tuin zomerproof voor je op vakantie gaat: maai het gras nog een keer, werk de graskanten bij en wied onkruid. Knip vroegbloeiende vaste planten zoals Alchemilla, Delphinium en Salvia die al (bijna) uitgebloeid zijn af. Ze zullen vervolgens weer fris uitlopen en een tweede keer bloeien. Planten die in de tweede helft van de zomer bloeien, zoals Aster, Phlox, Veronica, Monarda en Sedum, kun je nu voor eenderde deel terugknippen. Dit is een truc om de bloei van planten te verlengen en de plant te verstevigen. En daarna: Fijne vakantie!